Opbrengst meting uien

Inkoper bij Waterman Onions en verkoper bij Uienzaad online Jelmer Elzinga beschrijft wat hem is opgevallen in de laatste maanden van het teeltseizoen van 2022. Deze maand bespreekt Jelmer in zijn terugkerende rubriek de ontwikkelingen van de plantuien en zaaiuien in Nederland.

We hebben in 2022 alles wel voorbij zien komen van warme droge periodes die gekenmerkt werden door extreme temperaturen en vele zonuren tot de laatste weken van September waarin de regenachtige weken het rooien van de uien op het zwad* belemmerde. Jelmer beaamt dat de omstandigheden wel impact hebben gehad op het rooimoment en het daarbij behorende gerooide product. “Je ziet dat de uien die vanaf eind augustus tot begin september ingeschuurd zijn snel droog worden. Helaas valt het wel op dat deze een schralere huid hebben en dus wat kwetsbaarder zijn in de bewaring.”

“Kiemproef is een must” Roze uien - Bestel uienzaadonline

Door de natte start van 2022 ondervinden de uien dit jaar een hogere druk van bodem-gerelateerde schimmelziekte. Toch vindt Jelmer het verschil onder percelen groot. “Het verschilt per perceel hoe de uien uit de grond komen, je kan over het algemeen wel stellen dat pinkroot en fusarium meer aanwezig waren. Daarentegen valt het met de bacterie wel mee, zeker door de drogere periode.” Jelmer waarschuwt telers wel voor kiem problemen in de bewaring. “Blijf de vinger aan de pols houden. Zeker een kiemproef is dit jaar een must. Kijk goed wat je in de opslag hebt liggen en hoe de kwaliteit en kiem zich ontwikkelt.”

Aandeel af-land verkoop

Nu alleen een enkele teler nog moet laden, kan de balans wel opgemaakt worden. “Wat mij vooral opviel dit jaar is dat het aandeel af-land verkoop is gestegen ten opzichte van eerdere jaren. Nu de prijzen voor de teler goed zijn verwacht ik in het nieuwe jaar wel weer een toename van het uien areaal.” Dit stelt Jelmer ook aan de hand van de verkopen van Uienzaadonline. “We zien dat niet alle rassen voldoende beschikbaar zijn. Telers wordt dan ook geadviseerd om snel te bestellen voordat het uienzaad naar voorkeur niet meer beschikbaar is.

Wil jij in gesprek met onze inkopers? Contacteer ze nu.

*zwad: Rij met gerooide uien die nog verzameld moeten worden.

Zev Clerx

Zev Clerx

Inkoop
Harmjan Hospers

Harmjan Hospers

Inkoop
Jelmer Elzinga

Jelmer Elzinga

Inkoop

Remko Wilms

Remko Wilms

Inkoop

Nieuwsgierig? Schrijf je in voor de Waterman nieuwsbrief!

Niets missen? Vul je e-mailadres in en meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Geen zorgen, we versturen deze alleen als we echt iets te melden hebben.