Uien prijs - Rudie Ensing Bioqrops

In de laatste nieuwsbrief van 2022 bespreken Wim Waterman en Rudie Ensing de in hoog tempo veranderende marktontwikkelingen op de wereldwijde uienmarkt. Rudie Ensing is 5 jaar in dienst bij Waterman Onions als verkoper op de Europese markt en tevens ook werkzaam bij BioQrops als inkoper en verkoper van biologische uien en groenten.

“Dit seizoen is losgeslagen.” Wim vervolgt: “Het uienseizoen van 2022/2023 is zoals altijd niet te vergelijken met voorgaande jaren. Het is uniek om te zien dat we in heel Europa tegen dezelfde uitdagingen aanlopen.” Daarom is Rudie tot nu toe gematigd positief over de uienmarkt tot aan het nieuwe jaar. “Hier en daar hebben we al aansluiting gehad op meerdere landen binnen Europa.” Volgens Wim is dat te danken aan de grofte van de Nederlandse partijen en kunnen sorteerders de hogere uien prijzen goed beargumenteren en ook krijgen in de eerste maanden van het verkoopseizoen.

Prijsexplosie op de boer

Rudie ziet wel dat de recente prijsexplosie op de boer consequenties heeft voor de sorteerders. “Sorteerders zijn de afgelopen weken genoodzaakt geweest om de baalprijs te verhogen en hierdoor hebben we ook klanten (voornamelijk uit Oost-Europa) verloren. Deze afzet missen we nu wel.” Wim nuanceert de stelling van Rudie door aan te geven dat dit zo richting het einde van het jaar ook niet erg is. “De vraag is echter wel; Wat zal het nieuwe jaar brengen?”

Prijsstijgingen

Dat blijft speculeren. Volgens Rudie en Wim zijn januari en februari over het algemeen rustigere maanden qua afzet. Maar het blijft volgens beide heren de vraag of de markten de grote prijsstijgingen kunnen en willen volgen. Rudie: “In Europa zijn de lokale markten nog niet leeg en wij durven nog niet te voorspellen hoe snel dit het geval zal zijn.” Wim: “Qua overzeese export is er natuurlijk al veel volume weggezet maar de huidige uien prijsverhogingen in combinatie met de toenemende kwaliteitsproblemen zou de afzet verder kunnen remmen. Als dit zo doorgaat zijn we dit seizoen eerder genoodzaakt om uien te importeren om aan de vraag van onze klanten te kunnen voldoen. “

Wil jij in gesprek met onze verkopers? Contacteer ze nu.

Nieuwsgierig? Schrijf je in voor de Waterman nieuwsbrief!

Niets missen? Vul je e-mailadres in en meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Geen zorgen, we versturen deze alleen als we echt iets te melden hebben.

Henri Hendrikse

Henri Hendrikse

Verkoop
Rudie Ensing

Rudie Ensing

Verkoop
Michel Veltman

Michel Veltman

Verkoop