Uienbewaring 2022 - Zev Clerx

Zev Clerx, inkoper bij Waterman Onions en verkoper van uienzaad bij Uienzaadonline.nl, bespreekt deze maand de stand van de uien in de bewaring. “In de eerste helft van het oogst seizoen zijn de uien prachtig binnengekomen.”

In een eerder artikel gaf Zev’s collega Jelmer al aan dat dit groei- en oogstseizoen er één was van vele uitdagingen. “Echter na een zwaar teeltseizoen volgde wel een voor bijna alle partijen schitterend oogstseizoen wat resulteert in een prachtige kleur op de uien eigenlijk door heel Nederland’’.

Wel ziet Zev dat uien van kleigronden (licht tot gemiddeld en in de noordelijke kleigronden incidenteel) nu meer fusarium laten zien in de bewaring. “Gelukkig hebben telers vroegtijdig geanticipeerd op de fusarium problemen en de uien in de bewaring liggen er op veel plekken mooi bij.”

Ook ziet Zev dat uien van de oostelijke zandgronden procentueel meer watervellen bevatten in de bewaring.  Mogelijk veroorzaakt door de zwaardere groei-stress die plaatselijk invloed heeft gehad. “Ook door stress rondom het toepassingsmoment van de MH-bespuiting hebben enkele partijen een slechtere opname van de MH gehad, deze partijen zien we inmiddels flink onrustig worden.”

Uien in de bewaring veelvuldig checken

Volgens Zev is de gemiddelde tarra dus hoger dan voorgaande maanden maar zegt Zev: “Door de prijzen van dit jaar kan het voor een teler wel uit om de partijen veel aandacht te geven, niet besparen op ventilatie en veelvuldig te checken. Al dan niet met het vierogen principe. Mochten de problemen groot zijn dan kan het lonen om voor te lezen of de partij in kisten voor de wand te draaien.”

Alternatieve bestemmingen

Dat uien in de bewaring kwalitatief minder worden is een logisch gevolg maar telers kunnen met voorlezen voorkomen dat hun partijen naar alternatieve bestemmingen moeten uitwijken geeft Zev mee als advies. Binnen Waterman Onions zijn er ook mogelijkheden voor telers om de partij te laten voorlezen. Waterman heeft hier de benodigde materialen en ruimte voor om dit te organiseren. Voor de mogelijkheden op dit gebied maar ook voor een bewaarcheck kunnen telers contact opnemen met onze inkopers.

Wil jij in gesprek met onze inkopers? Contacteer ze nu.

Zev Clerx

Zev Clerx

Inkoop
Harmjan Hospers

Harmjan Hospers

Inkoop
Jelmer Elzinga

Jelmer Elzinga

Inkoop
Remko Wilms

Remko Wilms

Inkoop

Nieuwsgierig? Schrijf je in voor de Waterman nieuwsbrief!

Niets missen? Vul je e-mailadres in en meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Geen zorgen, we versturen deze alleen als we echt iets te melden hebben.