Heidemans Akkerbouwbedrijf

De broers Jacob en Jaap Heidemans ondernemen al meer dan 35 jaar in Espel (Noordoostpolder). De mannen hebben veel teeltervaring in witlof, pootgoed en uien. De hoofdteelt van het akkerbouwbedrijf is de stammenteelt van pootgoed aangevuld met hobbymatige kweek van nieuwe aardappelrassen. In dit artikel vertelt Jacob over de uienteelt en zijn bedrijf.

Roze uien

In de uienteelt willen de broers zich graag onderscheiden, Jacob: “Kwaliteit en een onderscheidend vermogen, dat is waar ons akkerbouwbedrijf om bekent staat.” In het huidige seizoen telen de broers het nieuwe rode zaaiuien ras Red Herald, aangevuld met Red Tide en roze uien van ras Rosanna. “De afzet gaat naar Waterman. Wij vinden het belangrijk om een afnemer te vinden die niet alleen zijn afspreken nakomt over bijvoorbeeld het verladen maar ook dat de afnemer waarde hecht aan de teler en de kwaliteit die hij levert, in plaats van de certificering die wel of niet aan het product hangt.”

Uienvlieg

“Wij zien dit jaar een hoge toename van uienvliegschade, dit is helaas ook goed terug te zien in de huidige stand.” De gewasbescherming wordt met het wegvallen van een aantal bestrijdingsmiddelen waaronder de IC Mundial coating langzamerhand een steeds grotere uitdaging. Daarnaast zijn gebieden waar in hoge mate uien geteeld worden ook kwetsbaarder voor teeltongemakken. Samen met telers uit de buurt kijken Jacob en Jaap naar andere oplossingen om de druk van de uienvlieg te verlichten. “Op het gebied van gewasbescherming houden wij ons vast aan het advies van onze adviseur.” voegt Jacob toe.

Uitdagingen in de uienteelt

Momenteel zijn de broers hun teeltactiviteiten in de uien een klein beetje aan het afbouwen. “De uienteelt zal wel bij ons bedrijf blijven, maar we kampen dit jaar met grote uitdagingen. Daarom bouwen we de hectares uien af en hebben wij ervoor gekozen om de eerstejaars plantuien uit ons bouwplan te halen en ons daarbij meer te focussen op de zaaiuien.”

Jacob en Jaap hebben hun bedrijf door de jaren heen zien veranderen, waar de focus van het akkerbouwbedrijf 17 jaar heeft gelegen in het trekken van witlofpennen, is hier ook een viskwekerij aan toegevoegd in het verleden. Altijd doen wat je leuk vindt is het advies van Jacob: “Naast het akkerbouwbedrijf hebben mijn broer en ik ook neven activiteiten, zoals ZZP werk bij collega-telers en het nemen van grondmonsters op akkerbouwpercelen. Ik kan nog steeds heel blij worden van een gewas dat er mooi bij staat of als we een product kunnen leveren met uitstekende kwaliteit.”

Wil jij in gesprek met onze inkopers? Contacteer ze nu.

Remko Wilms

Remko Wilms

Inkoop
Jelmer Elzinga

Jelmer Elzinga

Inkoop
Harmjan Hospers

Harmjan Hospers

Inkoop
Zev Clerx

Zev Clerx

Inkoop