Terugkijkje op het uiengroeiseizoen van 2021

Gele uien laden, Waterman OnionsTerugkijkend op het uiengroeiseizoen van 2021, nu (bijna) alle uien af land zijn, valt inkopers Remko Wilms, Jelmer Elzinga en Harmjan Hospers genoeg op. “Dat de haspels in eerste instantie niet het land hoefde te komen” werd door de meeste boeren, volgens Harmjan, in eerste instantie goed ontvangen. Harmjan is naast inkoper zelf ook teler is en met zijn uien heeft deelgenomen in de gewastour. Maar helaas was dit een voorbode voor veel regen verderop in het seizoen, vervolgt Jelmer “Als ik alleen al zie dat er lokaal in de Noordoospolder, in mei al bijna het dubbele is gevallen dan een jaar geleden.”

“Prachtige kleur”

Ondanks dat het teeltseizoen omschreven wordt als “kwalitatief uitdagend”, zijn de mannen zeer positief over de kleur van de uien. Remko “Door de mooie zonnige weken tijdens het oogsten, is de kleur van de uien prachtig dit jaar.” Ook de grofte dit jaar valt uiteindelijk niet tegen, ondanks dat de vroege percelen een de fijne kant waren, maken de latere percelen veel goed.

In de bewaring 

uiengroeiseizoen 2021

Uien laden, Meirink

De inkopers merken dat de meeldauw door de neerslag en de hoge luchtvochtigheid van het jaar, voor uitdagingen zorgt in de bewaring. Door het aangetaste loof bestaat de mogelijkheid dat de kiemremmer de kern van het gewas niet goed bereikt heeft. Remko geeft aan dat het opzetten van een kiemproef op een eenvoudige manier inzicht geeft over de bewaarbaarheid van de partij. Hoe je een goede kiemproef opzet, lees je in dit artikel. Ook lijkt de meeldauw, net als hagelschade trouwens, secundair meer kans op bacterie te geven.

Ook ziet Remko dat de vele neerslag in korte tijd midden in het uiengroeiseizoen en de kou in april en mei” nu in de bewaring nog uitdagingen meebrengt. Normaliter adviseren wij niet om onnodig veel op de uien te blazen maar dit jaar kan het verstandig zijn om het liefst nog een week langer goed door te drogen dan normaal. Het advies van Remko sluit goed aan bij het eerdere artikel van Wim Waterman.

De markt

Roze uien, Waterman Onions

Roze uien, Rosanna Mesken

Waar Jelmer zeker positief over is, is de markt. “Voor de grove uien zien wij een goede stemming op de  markt dit jaar, en ook voor goede blanke gele uien liggen er altijd kansen. Ondanks dat de uienmarkt uiteindelijk positiever uitpakt dan menigeen dacht aan het begin van het jaar zien de inkopers het uienareaal in 2022 niet eenzelfde stap in areaal maken als voorgaande jaren. “Ik zou telers wel willen aanraden om al vroeg advies in te winnen over de uienzaadrassen die zij willen uitzetten in het nieuwe seizoen.”

Waterman uien snijplank

Waterman Onions, snijplank

En voor het overbrengen van dit advies zijn de Waterman inkopers blij dat de corona weer voorbij is “Het is wel fijn dat we weer bij de teler aan de keukentafel een kopje koffie kunnen drinken.” Dat het ze “het bakkie doen” gemist hebben in corona, blijkt wel als Harmjan direct aangeeft de koffie “zwart” te drinken en Jelmer aangeeft dat “de koffie wel vervangen mag worden voor thee”.

Dus, mocht u nog advies willen over de uien in de bewaring, een kiemproef willen opzetten of advies willen inwinnen voor het nieuwe seizoen, dan weet u alvast hoe het “bakkie” het liefst gedronken wordt.

Liever online advies in winnen? Uienzaadonline.nl staat ook dit jaar weer voor telers klaar met UItstekende service, goede prijzen, en een uitgebreid assortiment van uienrassen.

Contact opnemen met de Inkopers?

Remko Wilms

Remko Wilms

Inkoop
Jelmer Elzinga

Jelmer Elzinga

Inkoop
Harmjan Hospers

Harmjan Hospers

Inkoop