Drogen, drogen en testen. Bewaring 2021

rode ui in bewaring

“De huidkwaliteit van de uien is zeker goed”. Kwaliteitsmanager Wilco Besuijen en inkoper Remko Wilms bespreken de uien in de bewaring. Het lijkt of het groener oogsten van de uien meer en meer gemeengoed wordt. “Maar de uien in de bewaring moeten na een uitdagend groeiseizoen wel goed gemonitord blijven door de telers.” Remko vervolgt “Kiemproeven! Ik blijf het herhalen, maar het doen van kiemproeven is extra belangrijk dit jaar.”

Zoals eerder aangegeven door Wim Waterman en de inkopers, heeft de bewaring dit jaar extra zorg nodig om de kwaliteit hoog te houden. Wilco geeft aan dat “De tarra 2 tot 3 procent hoger is dan vorig jaar. Waaraan dit jaar voornamelijk bacterie aan de oorsprong ligt.” Remko geeft aan wel verschil te zien tussen de zaaiuien uit het zuiden en andere gebieden. “De weersomstandigheden waren in het zuiden prettiger.”

Bewaarstrategie

Omdat de bacterievorming vroeg in de af-land periode tijdens de plantuienoogst ontdekt werd, kouienbewaring nden Wilco en Remko de bewaarstrategie aanpassen en hebben zij besloten om de start temperatuur lager te houden. “Normaal gesproken zou de start temperatuur zo tussen de 26 en 30 graden liggen, maar dit jaar hebben we gekozen om te starten met een temperatuur van 22 graden.” legt Wilco uit. De temperatuur wordt in de komende weken met maximaal 2 graden per week verder omlaag gebracht. “De langzame temperatuurdaling moet de condensvorming voorkomen.”

Bij Waterman Onions is de bewaring, zo vlak na de af-land periode, momenteel goed vol Remko geeft aan “De teelt breidt uit bij telers die geen bewaarmogelijkheden hebben, daarom hebben we die zorg deels op ons genomen.” Deze trend onder telers zien beide heren steeds meer opkomen, “Het gaat niet lang duren tot een volgende uitbreiding voor Waterman nodig zal zijn.” vult Wilco aan.

Voor de telers en externe bewaarnemers die de uien momenteel nog voor Waterman in de schuur hebben draait het inkoopteam van Waterman overuren. “Harmjan gaat wekelijks tot tweewekelijks langs bij de telers om ze eventueel van advies en ondersteuning te voorzien.” De kwaliteitsman vult zijn collega aan “Per partij zoeken wij naar de beste afzet, om zo het best passende product bij onze klanten te krijgen en zo efficiënt mogelijk te sorteren. Hierbij werken wij (inkoop en kwaliteit) nauw samen om telers zo goed mogelijk te adviseren.”

“Blijven controleren, blijven snijden.”

De vraag welke adviezen er over het algemeen dit jaar gegeven worden aan de telers wordt snel beantwoord door Wilco “Blijven controleren, blijven snijden.” Met snijden doelt Wilco op het opensnijden van de uien, om zo de kwaliteit goed te kunnen monitoren. Remko geeft nog een laatste keer aan “Zorg dat de uien goed zijn door-gedroogd, want de kans op problemen bij het onvoldoende drogen is dit jaar groter dan voorgaande seizoenen.”