Uien wapenen je lichaam

Een artikel uit de Stentor (06/03/2020 – lees het hele artikel hier online)

Uien en knoflook zijn niet aan te slepen vanwege corona, leverancier: ‘Ze wapenen je lichaam’

Uien en knoflook zijn niet meer aan te slepen. Oorzaak: het coronavirus. ,,Uien en knoflook zijn geen medicijn. Maar het wapent jouw lichaam wel’’, zegt Erik Waterman,  directeur van Waterman Onions in Emmeloord, een van de grootste uienbedrijven van Nederland.

Alleen al deze week gingen er dertig extra vrachtwagens met totaal 600.000 kilo uien op pad voor levering door heel Europa. De verkoop aan supermarkten groeide ‘soms wel twintig procent’.

Het coronavirus betekent kassa voor Waterman Onions?
,,We ondervinden er meer nadeel van dan voordeel. U moet zich voorstellen dat wij aan zeventig landen over de hele wereld leveren. Ieder jaar 6.000 vrachtwagens en zeecontainers.  Maar door het coronavirus is er op dit moment een tekort aan containers.’’

Containerschepen met ladingen uien gaan naar bijvoorbeeld China. Normaal komen die met een lading andere goederen retour naar Nederland. Maar nu de internationale handel door het coronavirus voor een belangrijk deel stilligt, varen er minder schepen uit. Er is daardoor, zoals Waterman dat noemt, ‘een onbalans in beschikbaarheid aan containers’.

Uien en knoflook genezen je toch niet van corona? Waar komt die extra vraag vandaan?
,,Nee. Uien en knoflook zijn geen medicijn. Maar je ziet bij corona een beetje als bij griep. Mensen vallen dan terug op huismiddeltjes. Zoals je een doorgesneden ui op het nachtkastje legt  als je verkouden bent omdat dat de luchtwegen verruimt; je slaapt beter, voelt je fitter.”

Wat ‘doen’ uien en knoflook dan wel?
,,Aan uien en knoflook worden gezondheidsbevorderende en antimicrobiële, antivirale eigenschappen toegedicht, maar wetenschappers zijn het daar niet allemaal over eens. Knoflook en uien hebben geen medicinale werking, je geneest er niet van. Maar ze versterken wel het immuunsysteem, zijn goed voor onze darmflora en werken positief op onze gesteldheid.”

U zegt: ‘Het wapent jouw lichaam’.
,,Ik wil het niet groter maken dan het is. Egyptenaren zetten vroeger uien naast mummies om boze geesten te verjagen. Zover ga ik natuurlijk niet. Je moet het echt meer zien als een gezonde, lekkere groente. Er is een causaal verband tussen de mate van weerstand tegen ziekte en consumptie van uien. Dat bedoel ik met: het wapent jouw lichaam.”