rode ui in bewaring

Prachtig resultaat rode uien pool

Met een poolprijs van € 18,26 in week 14 kregen de deelnemers in de rode uien pool van Flevo Onions een prachtig resultaat voorgeschoteld.

De prijs ligt flink hoger dan het gemiddelde van de beursnoteringen en daar zijn ze bij Flevo Onions best trots op. “De afzet liep prima”, blikt Remko Wilms tevreden terug, “Maar we hebben het toch vooral te danken aan de mooie kwaliteit uien die onze telers naar binnen hebben gereden.” Wat ook hielp is de werkbare omvang van de pool. “We hoeven niet perse elke week zoveel duizend ton weg te zetten en dat maakt je flexibel in je afzetmoment.”

De rode uien zijn bezig aan een opmars, vertelt Wilms. “In de traditionele teeltgebieden zie je dat de gele uien plaats maken voor rode. Uitbreiding in uien is daar bouwplan-technisch vaak geen optie”, stelt hij. In de nieuwe teeltgebieden zorgen de rode uien voor uitbreiding van het areaal. Met de goede resultaten die de rode uienpool de laatste jaren gaf te zien, hoeft Flevo Onions weinig moeite te doen voor uitbreiding van het aanbod. “Je ziet dat bestaande telers uitbreiden in rode uien, daar is ook ruimte voor”, meldt hij.

De rode uien maken bij Waterman inmiddels bijna 20% van de verwerkte hoeveelheid uit. Landelijk nemen rode uien ca. 12% van het areaal voor hun rekening. Dankzij veredeling zijn de bewaarbaarheid en de gezondheid van rode uien de afgelopen jaren flink verbeterd.