Nieuwbouw verhoogt capaciteit en flexibiliteit

Met in totaal 12 cellen voor elk 600 kisten brengt de nieuwbouw bij Waterman Onions niet alleen meer droogcapaciteit maar ook meer flexibiliteit bij de opslag. De nieuwe bewaring levert vooral in de afland-periode een forse verbetering van de slagkracht van het bedrijf; ook de logistieke efficiëntie gaat met sprongen vooruit.

Op 12 mei is een begin gemaakt met een forse uitbreiding van het gebouwencomplex van Waterman Onions aan de Hannie Schaftweg in Emmeloord. Naast de bestaande gebouwen verrijst een hal van ca. 140 bij 60 meter die ruimte biedt aan 12 cellen met elk een capaciteit van 600 kisten. De hal wordt in 1 keer gebouwd maar in 2 etappes ingericht en in gebruik genomen. De achterste cellen worden in september 2017 in gebruik genomen; de rest medio 2018. Aan de wegzijde komen ook nog 3 extra laaddocks.

De nieuwbouw biedt op de eerste plaats meer droogcapaciteit. “Vooral in de afland-periode is dat zeer welkom”, legt Remko Wilms, inkoper bij Waterman Onions uit. “Zeker plantuien staan soms wel 2 weken voor de droogwand. Straks kunnen we veel meer afland partijen tegelijk drogen.” De nieuwbouw maakt Waterman Onions ook flexibeler met eigen opslag. “Nu liggen de uien in de piektijden ook nog in gehuurde bewaarruimte verspreid over de polder. Straks kunnen we zelf meer bergen.” De droogwanden van de nieuwe cellen zijn afsluitbaar zodat ook koeling en normale bewaring mogelijk is. Elke cel heeft z’n eigen klimaatbeheersing.

De nieuwbouw mag ook gezien worden als weerspiegeling van het vertrouwen van Waterman Onions in de toekomst van de uiensector. Erik Waterman: “Onze bedrijfsfilosofie is dat wij op de uienmarkt altijd voorop willen lopen met kwaliteit en efficiëntie. Deze grote investering in een nieuwe kistenbewaring past daarbij.”