“Mooie uien toch goed in de gaten houden!”

De meeste uien zijn onder goede omstandigheden geoogst en mooi in de schuur gekomen. “De kleur is prima en het drogen gaat relatief eenvoudig”, vertelt Remko Wilms, inkoper bij Waterman Onions. “En toch moeten de telers goed blijven opletten”, vervolgt hij. “Sommige telers drogen te snel en maken de uien daardoor te scherp. Dat vergroot de kans dat ze kaal worden. Kale uien zijn problematisch voor de rest van de keten.”

Een RV in de hoop tussen de 75 en 80% is volgens Wilms optimaal. “Is de RV lager, dan mag het ventileren wel wat minder. Komt de RV boven de 80 dan komt er nog vocht uit de nekken of er is iets anders aan de hand. Dan kan de teler beter even de hoop op”, adviseert hij. Het valt Wilms verder op dat de percelen die bij ca. 60% groen blad zijn geoogst, nu de mooiste kleur hebben.

Naar het nieuwe seizoen toe is het volgens Remko goed om even na te denken over de omstandigheden op de aanstaande uienpercelen. “Blijven er in de herfst en winter plassen staan? Misschien moet je daar nog iets aan doen. En als het op een perceel altijd vochtig of juist droog is, kun je daar iets mee in je rassenkeuze. Dat geldt ook voor de ziektegeschiedenis. Misschien moet je een Fusarium-tolerant ras nemen.”