“Positieve stemming maar nog geen gelopen race!”

“De uien lopen momenteel vlot weg”, meldt Erik Waterman. “We hebben dit jaar gelukkig een goede kwaliteit met een mooie kleur en we lopen met de export zo’n 30.000 ton voor op vorig jaar. Maar het wordt nog spannend hoe lang we het huidige afzetvolume volhouden. Azië en Afrika zijn momenteel goed voor 70% van onze uienexport. Nederland profiteert op dit moment van haar sterke positie op de overzeese markten maar na de jaarwisseling droogt die stroom sterk op.”

CBS-oogstraming

Vorige week werden heeft het CBS de voorlopige oogstraming 2016 bekend gemaakt. Het areaal zaaiuien komt op 24.957 ha. Dat is 4,5 % meer dan in 2015 toen er 23.890 ha werd verbouwd. Voor de totale bruto-opbrengst komt het CBS op 1.386.213 ton op basis van 55,5 ton/ha gemiddeld. Dat is 1,1% meer dan vorig jaar toen we met 57,4 ton/ha uitkwamen op 1.371.098 ton. Zoals elk jaar zijn de meningen ook dit jaar weer sterk verdeeld over deze voorlopige cijfers. De discussie over de gemiddelde opbrengst (55,5 ton dit jaar) is een jaarlijks terugkerend fenomeen. In januari zullen de definitieve cijfers bekendgemaakt worden.

Goede kwaliteit en prijs

De kwaliteit van de uien is dit jaar redelijk tot goed met weinig tarra. “Er blijven meer dan voldoende uien beschikbaar en de uitdaging is om zoveel mogelijk uien overzee weg te zetten”, aldus Erik Waterman. “Op dit moment zijn Azië en Afrika aan de markt voor mooie volumes. Brazilië heeft dit jaar zelf goede oogsten, dus die 110.000 ton naar Brazilië van vorig jaar lijkt voor dit jaar een utopie. Het zou mooi zijn als we als Nederland in een paar nieuwe afzetgebieden meer voet aan de grond krijgen. Zeker nu het binnen Europa erg lastig is om uien af te zetten door de lagere uienprijzen in de ons omringende landen.” Nederlandse telers mogen volgens Waterman op dit moment niet klagen over de prijzen. “Wat hier voor veldgewas wordt geboden, is in de ons omringende landen de prijs voor gesorteerd product in de baal. Kortom uitdagingen genoeg voor iedereen”.