Een knap staaltje samenwerking

“Een logisch proces waar de flow in zit,” dat is volgens Waterman Onions productieleider Arjan Dunnewind waar de nieuwe aanwinst in Hal 3 voor zorgt. “De nieuwe ontvangstmachine voor bigbags maakt het losproces niet alleen veiliger, maar ook een stuk efficiënter. Bovendien zorgt de machine voor netheid in de fabriek en een stuk minder kopzorgen.”

“Voorheen was er een enorme hoeveelheid menselijke handeling en ruimte nodig om de bigbags met uien bij aankomst neer te zetten, om ze vervolgens weer op te pakken en uiteindelijk op een band te storten die ervoor zorgde dat de uien in een kist terechtkwamen. Nu wordt de bigbag vanuit de zeecontainer direct op een kettingbaan geplaatst, waarna de bigbaglosser het overneemt.

Dit heeft, onder andere, als gevolg dat er veel minder heftruckverkeer is en veel minder hefbewegingen. Daarbij worden de lege kisten waarin de uien worden gestort, nu aangevoerd vanuit een opslag. Deze buffer wordt op zijn beurt weer gevuld vanuit de kistenleger, die de vrachtwagens los gestort semi automatisch verlaadt. Een slimme logistieke planning zorgt ervoor dat we zo min mogelijk onnodig met lege kisten rondrijden.”

Maatwerk
Het idee voor de machine met transportbanden en volautomatische besturing ontstond een aantal jaren geleden toen de fabriek werd uitgebreid met een derde hal. “Door de ruimte die er toen ontstond in onze Hal 3, zijn we gaan nadenken over slimmere oplossingen voor dit proces. We zijn gaan rekenen en berekenen en kwamen samen met VHM-Machinery en Tolsma-Grisnich tot deze complete maatwerkoplossing.”

Veilig(er) en efficiënt(er)
“Een knap staaltje samenwerking, al zeg ik het zelf. Maar vooral weer een stap naar een nog veiliger en efficiënter proces dat we continu aan het optimaliseren zijn. We zijn er ongelooflijk tevreden mee. Op naar weer een volgende stap!”