Uiensoep straks van de kaart?

Of er straks nog wel uien te koop zijn in onze supermarkten. Dat is de vraag. De warme zomer zorgt dit jaar voor een veel lagere oogst van uien.

“In ons twintig jarig bestaan hebben we zoiets nog niet eerder meegemaakt.” zegt Erik Waterman, directeur van Waterman Onions uit Emmeloord. Het bedrijf koopt uien van telers in binnen- en buitenland en levert deze vervolgens gesorteerd en (klein)verpakt wereldwijd aan klanten aan.

Ondanks de mindere oogt, is er geen reden tot paniek. In tegendeel. “In Nederland liggen er gewoon het hele jaar door uien in de schappen. Wij zullen hier geen tekort krijgen.”

In het buitenland zal men echter wel degelijk gaan merken dat 2018 een slechter oogstjaar is geweest. “Normaal gesproken wordt het grootste gedeelte van de Nederlandse uienoogst geëxporteerd. Die export zal lager zijn, want de uien zijn straks gewoon op. Daar liggen dus nog wel wat uitdagingen voor ons, maar die gaan we graag aan.”

In Nederland eten we dus gewoon uiensoep deze winter. Of ze dat in de rest van de wereld ook kunnen, dat is nog even afwachten.


Lees meer over de prognose van het CBS in het artikel van NOS nieuws.