Terugblik op een bewogen jaar

In 2020 kondigde Waterman Onions aan dat het Inkoopteam eind maart versterkt zou worden met de komst van inkoper Jelmer Elzinga. Jelmer is vanaf dat moment samen met Remko Wilms en Nathan Rommens verantwoordelijk voor een zorgvuldig ingekochte productstroom van uien.

De start
Jelmer is nu bijna een jaar actief als inkoper bij Waterman Onions, hij startte in een bewogen periode toen de eerste intelligente lockdown in Nederland een feit was. Inmiddels heeft Nederland nog steeds te maken met de gevolgen van COVID 19. Het Inkoopteam merkt dat dit de dagelijkse gang van zaken licht beïnvloedt. Als inkoper probeert Jelmer, waar het kan, nog steeds samen met de telers de vrije en gekochte uien te beoordelen.

Jelmer blikt terug op zijn eerste jaar: “Waterman Onions is een mooi bedrijf om voor te werken. Er gebeurt heel veel, maar daarnaast zien we ook ruimte voor verbetering. Samen met mijn collega’s in de buitendienst bij de inkoopafdeling van Waterman Onions proberen we de productie van een zo goed mogelijke input van uien te voorzien. De uienteelt in Noord- en Oost-Nederland is momenteel aan het groeien. In de eerste periode bij Waterman heb ik bij veel telers de nodige uien mogen inkopen en hiervan zijn er al veel verwerkt en verpakt voor onze afnemers. Mooi om te zien!”.

Kwaliteit in de bewaring
Jelmer gaat verder: “Momenteel ervaren we dat de kwaliteit in de uienbewaring wat wisselend is. Met name de rode uien hebben last van onder andere hoge trips aantasting waardoor er wat problemen ontstaan met kale uien. Het ziet er naar uit dat trips, mede door wegvallen IC-zaad en de droge en warme zomers, meer schade geeft. Ook bij de gele uien zien we wat problemen met kwaliteit, bacterie en beschadiging. Maar niet alle partijen hebben deze problemen, momenteel zijn er nog voldoende kwalitatief goede uien om de komende maanden te kunnen verpakken”.

 Komend seizoen
“We kijken allemaal uit naar een wereld zonder COVID 19. Maar wij kijken ook al uit naar het nieuwe teelseizoen. Voor het nieuwe seizoen verwachten we een lichte areaalstijging en een verschuiving in de teeltgebieden van het zuiden naar het noorden en oosten van het land” aldus Jelmer.

Telers kunnen na een succesvolle lancering inmiddels voor het tweede seizoen bij ons terecht voor uienzaad via de website www.uienzaadonline.nl of door contact te zoeken met Nathan of Jelmer. Jelmer: “Een aantal populaire rassen is al uitverkocht, maar we kunnen nog steeds een passend advies geven voor de teler om te gaan voor kwaliteit, transparantie en een eerlijke prijs”.