Plantuienoogst voor Waterman Onions uit de startblokken

In alle teeltgebieden zijn vorige week telers van Waterman Onions begonnen met de oogst van tweedejaars plantuien. Zowel in het Zuidwesten als in Oost-Brabant en de Noordoostpolder maakten de rooimachines hun eerste meters. Om snel daarna weer stil te vallen door de neerslag.

“Het ziet er goed uit”, vat inkoper Remko Wilms zijn eerste indruk van de nieuwe oogst samen. “De kwaliteit van de uien lijkt goed maar qua grofte zijn ze er nog niet helemaal.” Dat laatste wijt Wilms aan het lastige voorjaar waarin de uien na een koude start in veel teeltgebieden een periode met droogte en hitte moesten doorstaan. De teelt heeft daardoor wat vertraging opgelopen. De kilogramopbrengst lijkt redelijk normaal uit te pakken. “Veertig tot 50 ton met af en toe een uitschieter naar 60”, weet Wilms.

De plantuien worden geoogst vanaf het moment dat het gewas begint af te sterven. “Ze moeten bij het rooien nog wel wat groen blad hebben voor een mooie kleur”, vertelt Remko. Na een korte velddroogperiode worden de uien in kisten geladen en op transport gesteld naar Emmeloord. Daar worden ze voor de droogwand geconditioneerd voor verdere verwerking.
De kleine achterstand in de teelt zorgt niet voor problemen bij de overgang naar de nieuwe oogst. “We konden lang doorgaan met uien van de oude oogst”, meldt Wilms. “De vraag naar nieuwe uien komt daardoor ook wat later op gang.”