Bewaringupdate – “Blijf uw uien in de bewaring controleren!”

Oogst 2023 was bijzonder uitdagend door het late zaaiseizoen als gevolg van een nat voorjaar. Vervolgens was het extreem droog, maar na het einde van het groeiseizoen werd het juist weer extreem nat. Onze inkoper Jelmer Elzinga bespreekt in deze update welke invloed het heftige groeiseizoen heeft op de uien in bewaring.

“We zien dat naast de gebruikelijke issues in de bewaring ook dat de uien onder invloed van dikhalzen of forse bacterie aantasting behoorlijk beginnen te kiemen. Daarom is ons advies: blijf uw opgeslagen uien regelmatig controleren”, vertelt Jelmer. Drogen is dit seizoen topsport en ook de relatief hoge temperaturen werken ons tegen.

Markt

De afzet van gele uien blijft dit seizoen fors achter op vorig jaar. Er is ruim 130.000 ton minder geëxporteerd in dezelfde periode in vergelijking tot vorige oogst. Dit bericht werd onlangs aangevuld door de CBS-cijfers die bruto iets hoger uitvielen. Een korte rekensom maakt dat er weleens meer uien kunnen zitten dan dat de sector vooraf had gedacht. Hierdoor staat de laatste weken markt onder druk. Het is wachten op vraag uit Europa of andere nieuwe exportmogelijkheden.

Terwijl de verkoop van gele uien momenteel rustig is, is de prijs van rode uien extreem hoog. Minder areaal en een matige opbrengst zorgen voor veel vraag naar rode uien. Vooral grove rode uien zijn zeer gewild en daardoor zijn de prijzen in de afzet hoog. We houden deze marktbewegingen goed in de gaten. In andere regio’s in de wereld zal door de hoge prijzen mogelijk meer en eerder aanbod van rode uien komen.

Vooruitblik 2024

“Het lijkt erop dat ondanks het wegvallen van Vydate komend seizoen er toch uitbreiding komt van het areaal” aldus Jelmer. Zowel in Nederland als over de grens. Als het volledige areaal wat gezaaid gaat worden tot volle wasdom komt kunnen we wel weer eens een jaar van overschotten tegemoet gaan. Echter, de weersomstandigheden van de laatste maanden suggereren dat het wederom een bijzonder jaar gaat worden.

Hoewel de markt momenteel op een laag pitje staat, is er nog steeds ruimte voor goede en volledig gecertificeerde uien. Heeft u interesse of vragen, neem contact op met onze inkopers Zev of Jelmer.