Wie niet kan delen kan ook niet vermenigvuldigen

AGF’ers werken samen voor een goed doel

Recent hebben verschillende ondernemingen met directe en indirecte banden met AGF een sociaal project in Zuid-Afrika ondersteunt. Samen met initiatiefnemer Nic Jooste van het gelijknamige adviesbureau in Barendrecht werden er 10 kleine bibliotheken (zogenaamde ‘Little Libraries’) in verschillende achterstandsdorpen en gemeenschappen geïnstalleerd.

De donateurs (Waterman Onions, Sawari Fresh International, Raad International, Raad Barendrecht, Dutch Fresh Port, Rotary Club Heiloo, Hugo Vermeulen, Jaguar The Fresh Company en NJS) hebben elk een kleine bibliotheek aan één specifieke school gedoneerd.

Nic Jooste: “In 2013 raakte een Zuid-Afrikaanse vriendin geïnspireerd om 5 kleine bibliotheken aan voorschoolse opvangcentra in de townships in Kaapstad te leveren. Met een aantal collega’s van onze onderneming destijds (Cool Fresh International) deden we mee aan de Rotterdamse Bruggenloop, en haalden we hiermee voldoende fondsen op om 20 extra bibliotheken te sponsoren. Dit creëerde direct een vliegwieleffect, en vandaag de dag staat de teller op meer dan 350 bibliotheekjes die in verschillende provinciën van Zuid-Afrika zijn geïnstalleerd. Alle eer aan Camille Dobrin, de oprichtster van Little Libraries voor haar vasthoudendheid. Deze goede doelen organisatie kende een vliegende start vanuit AGF en is nu een vlaggenschip in voorschoolse educatie in Zuid-Afrika”.

Volgens Jooste zijn alle 10 bibliotheken terecht gekomen in gemeenschappen die onder het wakende oog staan van gemeenschapsleiders van zijn Stichting Stars in their Eyes. “Zij weten heel goed hoe de belangen van de sponsoren te beschermen. Zo hebben zij alle opvangcentra en scholen vooraf bezocht en gecontroleerd op verschillende punten zoals hygiëne, voeding en de educatiekennis van de verzorgsters”, aldus Nic.

Volgens de donateurs hebben zij ingestemd om het project te ondersteunen omdat de donaties volledig, voor 100% naar het doel gaat waarvoor het is bedoeld. Jooste: “Heel veel Nederlandse AGF’ers hebben al vanuit Kaapstad naar Namibië gereisd. Weinig weten echter dat op een aantal kilometers vanaf de snelweg tussen Clanwilliam en Springbok een prachtige, maar vergeten regio ligt. Wij hebben voor dit project bewust ervoor gekozen om naar een regio te gaan waar weinig mensen komen en waar weinig sociale projecten worden gedaan. Een ding is zeker: de Namakwalanders zijn heel blij met de bibliotheekjes!”

Bron en meer informatie: Nic Jooste – www.nicjooste.nl