Weinig alternatieven voor afzet in Europa

Erik Waterman van Waterman Onions moet tot zijn spijt constateren dat er momenteel geen goede vervanger is voor de weggevallen afzet naar West-Afrikaanse landen.

“Meestal neemt Europa het stokje over na de jaarwisseling”, vertelt Erik, “Maar dit seizoen hebben de ons omringende landen genoeg eigen voorraad.” Als gevolg daarvan liggen in heel Europa de prijzen af sorteerder ongeveer op een gelijk niveau; dat is een redelijk unieke situatie.” Ook Zuid-Amerika is niet aan de markt. “In andere jaren loopt de afzet naar Brazilië soms wel door tot in april maar door areaaluitbreiding heeft Zuid-Amerika nu genoeg van eigen bodem.”

Lichtpuntjes

Ondanks de lastige markt ziet Erik ook kleine lichtpuntjes. “In Duitsland en Oostenrijk hebben retail-acties geleid tot een opleving van de vraag; daardoor is de prijs gestabiliseerd. Stabilisatie is belangrijk voor het vertrouwen bij de koper.” Ook de goede kwaliteit van de Nederlandse ui kan helpen. “Nu de prijzen in heel Europa op gelijk niveau liggen, zijn we dankzij de kwaliteit toch weer concurrerend.”

Ook op de wereldmarkt kan de gunstige prijs-kwaliteit verhouding de Nederlandse ui in de kaart spelen, denkt Waterman. “Met een beetje geluk kunnen we in Azië de concurrentie met de Nieuw-Zeelandse oogst langer volhouden.” Datzelfde zou volgens Waterman kunnen gelden voor de afzet naar Midden-Amerika en de Caraïben.