Waarom we nóg meer uien moeten eten…

Ga je eigen kookkunsten eens na. En de receptenboeken. In hoeveel gerechten komen uien voor? Juist. In heel veel gerechten. En met recht. Naast het feit dat de ui een geweldige smaakmaker is, zijn er nog veel meer redenen om standaard uien in je keuken te hebben liggen.

Het AD zette deze een tijdje geleden op een rijtje.
Wij wisten dit natuurlijk al lang. Maar jij nu ook 😉

 1. Een ui voegt veel gezonde smaak toe
  Veel mensen (lees thuiskoks) brengen gerechten op smaak met zout, peper en eventueel nog wat pikante kruiden. Lekker, maar niet allemaal even gezond. Uien daarentegen, zijn een natuurlijksmaakbommetje die een milde pikante smaak toevoegen aan je eten. Met 45 kilocalorieën per portie bevatten ze daarnaast ook amper vet én zijn ze een bron van vitamine C.
 2. Uien zijn goed voor je hart
  Ten eerste bevatten ze geen cholesterol, wat goed is aangezien cholesterol ervoor zorgt dat de kans op hartaanvallen en beroertes toeneemt. Daarnaast blijkt uit verschillende studies dat een ui eten het risico op bloedstollingen verlaagt, waardoor ook de kans op een hartaanval afneemt.
 3. De ui bevat gunstige bacteriën
  Door de aanwezigheid van een prebiotische vezel, inuline, kan het eten van uien helpen om het aantal ‘goede bacteriën’ in de darmen op peil te houden. Dat komt volgens een studie uit 2018 van King’s College in Londen doordat de vezel als een vorm van voedsel wordt gezien door de bacteriën.
 4. Uien reguleren de bloedsuikerspiegel
  Ook dit gezondheidsaspect van de ui moet nog verder onderzocht worden, maar de eerste proeven tonen aan dat de ui een te hoge bloedsuikerspiegel kan verlagen. Het zou de zwavel in de uien zijn die de productie van insuline zou kunnen verhogen.
 5. Uien zijn gewoon super lekker. Punt.