Zaaiuien oogst 2023

“Als je eind juli naar buiten keek, leek het wel herfst”

Inkoper bij Waterman Onions en verkoper bij Uienzaad online: Jelmer Elzinga, beschrijft de komende periode wat hem opvalt in het teeltseizoen van 2023. Jelmer vertelt in zijn terugkerende rubriek de ontwikkelingen van de plantuien en zaaiuien in Nederland.

Zomer of toch herfst?

Het is augustus en dat betekent dat er in Europa al enige tijd volop geoogst wordt. Als je eind juli naar buiten keek, leek het echter meer op herfst. “Het begin van de nieuwe oogst begon met winterzaaiuien en winterplantuien. Deze waren niet overal succesvol, maar de percelen met een goede stand hadden mooie resultaten”, vertelt Jelmer.

De eerste percelen tweedejaarsplantuien, die begin en midden juli geoogst werden, waren van goede kwaliteit. “Sinds eind juni viel af en toe een mooie hoeveelheid regen, maar in juli ging dit over in plaatselijk veel regen, misschien wel te veel regen. Hierdoor is er meer kans op schimmelziekten in het loof en bacteriën in de bol van de ui”, aldus Jelmer. De overvloedige regen is de laatste percelen plantuien fataal geworden, het gebrek aan winddroge dagen heeft gezorgd voor forse bacterieaantasting en helaas zijn deze percelen niet meer geschikt voor export naar verre bestemmingen. Stemphylium

Na de regen van juli lijken de percelen  met aanvankelijk weinig loof enigszins hersteld te zijn van de achterstand in loofontwikkeling. De percelen waar laagten inzitten, waar sprake is geweest van stortbuien of percelen waarvan de structuur niet naar behoren was, laten nu af en toe plekken zien waar bacterieaantasting in komt.  De hoeveelheid schimmelziektes in het loof valt mee, maar stemphylium, bladvlekkenziekte of valse meeldauw zijn her en der al geconstateerd.”

Kiemremming zaaiuien

Jelmer vertelt: “We zien dat het gros van de telers hun percelen inmiddels behandeld hebben met MH.” Door de wisselende stand  in combinatie met het moeilijk te voorspellen aantal groeidagen is het voor de teler niet eenvoudig om het juiste moment te bepalen om MH te gebruiken.

De oogst

In het zuiden zijn telers half augustus al begonnen met de oogst van de zaaiuien. In het noorden van het land start de oogst inmiddels ook op. De goed afgerijpte percelen geven een schitterende kwaliteit ui, al valt de grofte en uiteindelijke opbrengst vaak niet mee. Wanneer je het beste kan oogsten, lees je hier.

Heeft u advies nodig over kiemremming of wanneer het ideale moment is om te oogsten? Neem dan contact op met onze inkopers.

Remko Wilms

Remko Wilms

Inkoop
Jelmer Elzinga

Jelmer Elzinga

Inkoop
Zev Clerx

Zev Clerx

Inkoop