Jilles Boer - Vloggende boer - Waterman OnionsJilles Boer uit Bant (Noordoostpolder) heeft dit jaar 7.6 hectare gele uien (HYSKY en Dormo) geteeld. De hoofdteelt op het akkerbouwbedrijf van Jilles zijn pootaardappelen die hij als hoogwaardig uitgangsmateriaal levert aan 80 boeren in Nederland. Het totale bouwplan van Jilles bestaat uit 60 hectare, waarvan twee kavels in eigendom zijn. In deze nieuwsbrief praat Jilles over zijn bedrijf, vloggen, de uienteelt en zijn visie op de toekomst van de landbouw.

Vloggende Teler

Akkerbouwbedrijf Boer – de Jong wordt gerund door Jilles Boer en zijn partner Wikje de Jong, samen telen zij al meer dan 25 jaar pootaardappelen, suikerbieten, zaaiuien, wintertarwe en zomergerst. Een ervaren teler dus, die zijn kennis graag deelt in zijn vlogs die iedere maandag om 12 uur gedeeld worden op zijn gelijknamige Youtube kanaal. “Mijn hoofdreden om te beginnen met vloggen is ontstaan vanuit de frustratie die ik bij mijzelf opmerkte als er onjuiste informatie verspreid wordt over de landbouw zonder dat zij weten wat er nou echt gebeurt in de landbouw.” In de vlogs van Jilles komen alle facetten van de landbouw naar voren. “Ik vind het leuk om mensen uitleg te verschaffen over het mooie vak wat ik beoefen. Maar het liefste zou ik zien dat de jongere generatie deze taak van mij overneemt, zodat de kennis kan blijven bestaan.”

Uien bewaring

“Wij slaan nu 7 jaar onze uien op in kisten. Zeker omdat het qua inschuren een stuk makkelijker is maar daarnaast heb ik het idee dat het de kwaliteit van de uien ook heeft verbeterd. Maar bovenal ben ik nu veel flexibeler, ik kan nu s’ochtends aardappelen rooien en s’middags de uien in schuren.” Voor Waterman ging het verladen van Boer zijn uien vlot mede door de vlotte communicatie en de rechtstreekse inkoop.  De kwaliteit van de geleverde uien door Boer – de Jong zijn te zien in zijn vlog of op ons Instagram account, hier legt inkoper Jelmer Elzinga ook uit hoe Waterman dit jaar de uien controleert.

Tarreren

Voor Jilles was dit het eerste jaar dat hij heeft geleverd aan Waterman. “Jelmer komt wel vaker bij mij langs en dit jaar kwamen we er samen uit. Nu vind ik dat veel uienkopers vaak negatief zijn over de markt, terwijl ik dit gevoel bij Jelmer niet heb gehad.” Toch zal ook voor Jilles tarreren nooit zijn grootste hobby worden “Voor een boer doet iedere ui die je snijdt en weggooit een beetje pijn.” Maar met een tarrapercentage van onder de 3% mag Boer dit jaar absoluut niet klagen, zelf denkt de teler dat zijn hoge kwaliteit voornamelijk te danken is aan het feit dat hij dit jaar veel geluk heeft gehad met zijn spuitmomenten. “Het spuitmoment bepaal ik zelf altijd op gevoel. Ondanks dat spuiten niet mijn favoriete hobby is moet je iets tegen de ziekten en de plagen maar persoonlijk zweer ik bij schoffelen en hakken.”

Bodemkwaliteit

Jiles hanteert de afgelopen 25 jaar een rotatie van 1 op 6. “Het is nu voor mij niet mogelijk om een 1 op 8 rotatie aan te houden, hier zou ik een extra kavel voor nodig hebben in eigen beheer.” Wel vindt Boer dat het veel belangrijker is wat je als teler doet met de grond. “Ik teel zelf 1 op 3 graan om de kwaliteit van de grond te behouden. Maar daarnaast denk ik dat het belangrijkste wat een boer kan doen voor zijn grond toch wel de toevoeging van groenbemesting is.” Sowieso ziet Jilles geen toekomst in gewasbeschermingsmiddelen “De rem op gewasbeschermingsmiddelen is ingezet en ik verwacht dat deze ook door zal zetten. Daarom denk ik dat er in de veredeling en het kweken van robuuste rassen de grootste winst te behalen valt.’

Jilles verwacht volgend jaar 8 hectare uien te telen met de uienrassen HYSKY en Red Baron.

Wil je onze inkopers laten kijken naar jouw uien in de bewaring? Contacteer ze nu.

Remko Wilms

Remko Wilms

Inkoop
Jelmer Elzinga

Jelmer Elzinga

Inkoop
Harmjan Hospers

Harmjan Hospers

Inkoop
Zev Clerx

Zev Clerx

Inkoop