In de spotlight: India 

De laatste jaren verschijnt India steeds vaker in het nieuws, vanwege het effect dat India heeft op de wereldmarkt. De Indiase regering heeft per 14 september een exportverbod ingesteld voor uien. De consumentenprijzen stegen hard op de Indiase markt, waardoor de regering per direct heeft besloten om een exportverbod op uien in te stellen. Dit gebeurt om de uien voor de eigen bevolking betaalbaar te houden.

Uien zijn een zeer belangrijk product in de Indiase keuken, waardoor de regering het niet toestaat dat de consumentenprijzen te hoog oplopen. Het is de tweede keer dat India een exportverbod instelt. In 2019 gebeurde dit ook na een periode van zware neerslag, waardoor de opbrengsten tegenvielen. India produceert ca. 22 miljoen ton uien per jaar, maar verbruikt zelf ca 15 miljoen ton. De rest gaat weg voor de export naar omringende landen.

Er zijn drie oogst momenten in India:
– Kharif geoogst in oktober-december
– laat Kharif geoogst in januari-maart
– Rabi geoogst in maart-mei, deze oogst is de meest belangrijke en omvat een 70% van de totale productie en is ook voor de bewaring

Buurlanden Bangladesh Maleisië en Sri Lanka zijn de grootste afnemers van Indiase uien en voelen de gevolgen van een export ban direct. Dit biedt dan weer mooie kansen voor de Hollandse ui.