Digitalisering maakt Waterman Onions efficiënter en slagvaardiger

Met de ingebruikname van een digitaal planbord en een zogenoemde werkplek-applicatie zet Waterman Onions een belangrijke stap bij de optimalisering van de order-afhandeling. Machines worden efficiënter benut, orders worden beter gevolgd en de zelfredzaamheid van het personeel gaat omhoog. En dat allemaal met minder papier en een lagere foutkans.

“Het is niet zomaar een operatie”, vertelt Jurrien van der Berg van Waterman Onions. “Dit project heeft ingrijpende gevolgen voor een belangrijk deel van ons bedrijf.” Van den Berg begeleidt het proces waarin de order-afhandeling bij Waterman Onions stapsgewijs wordt gedigitaliseerd. Het begon een jaar geleden met de introductie van een nieuw digitaal planbord. “Wij gebruikten uiteraard al een geautomatiseerde order-administratie maar het ontbrak nog aan een perfect overzicht van de status van alle uitstaande orders. Met het nieuwe digitale planbord kunnen we nu elke order zichtbaar volgen van de binnenkomst tot aan de expeditie.” Een belangrijk voordeel van het nieuwe digitale planbord is de efficiëntere inzet van de inpakmachines. “We zien precies welke machine wanneer nodig is voor welke order. Dat maakt het bundelen van orders of het inplannen van nieuwe orders een stuk eenvoudiger. Machines worden daardoor beter benut en onze potentiële capaciteit gaat omhoog.”

Werkplekapplicatie

In een volgende stap zijn alle inpakmachines van Waterman Onions voorzien van een zogenoemde werkplek-applicatie. “Je moet hierbij denken aan een beeldscherm waarop de operator permanent alle lopende en aankomende orders in beeld heeft. De werkplek-applicatie vervangt niet alleen al het papierwerk maar stelt de operator ook in staat om sneller en beter in te spelen op de orders die er aan staan te komen. De zelfredzaamheid van het personeel gaat er door omhoog. En het is een stuk eenvoudiger om wijzigingen in orders aan te brengen.”

Processen optimaliseren

Maar ook op andere fronten biedt de digitalisering van de werkplekken belangrijke voordelen vertelt Jurrien: “Met de werkplek-applicatie kunnen wij alle informatie verzamelen die nodig is om onze processen te optimaliseren. We krijgen inzicht in de gebruikte capaciteit per machine, storingen en ga zo maar door. En met speciale software (Microsoft Power BI) wordt alle managementinformatie grafisch zichtbaar gemaakt met interactieve rapportages en analyses. Een andere belangrijke verbetering is dat we door een koppeling tussen het digitale planbord en de werkplek-applicaties permanent de status van alle orders kunnen volgen.”

Iedereen profiteert

De werkplek-applicatie heeft de afgelopen tijd al proefgedraaid op één van de zeven pakmachines. In week 48 krijgt al het personeel instructie en daarna wordt de applicatie in etappes in gebruik genomen. In week 8 van 2018 moet alles operationeel zijn. “Als straks alles draait, besparen we niet alleen veel papier en tijd maar hebben we ook veel meer inzicht in onze processen en prestaties”, besluit Jurrien. “Bovendien is het werk interessanter geworden voor het personeel. Dus iedereen profiteert.”