Open Dag Waterman Onions trok massaal bezoek

Met zo’n 3000 bezoekers was de open dag bij Waterman Onions op zaterdag 16 juni jl. een doorslaand succes. Met de open dag vierde het bedrijf het 20-jarig bestaan en de officiële ingebruikname van de nieuwe bedrijfshal.

“Het was een groot succes!”, glundert Erik Waterman. “De opkomst heeft onze verwachtingen overtroffen.” Samen met zijn broer Wim bouwde hij Waterman Onions bv de afgelopen 20 jaar uit tot een toonaangevende speler op de nationale en internationale uienmarkt. Nadat Waterman Onions in 2002 een nieuw bedrijfspand had geopend aan de Hannie Schaftweg volgen de uitbreidingen en verbouwingen elkaar in rap tempo op. De nieuwste droog- en bewaarloods die in de tweede helft van 2017 in recordtempo werd opgetrokken, beslaat een oppervlakte van maar liefst 8400 meter en biedt ruimte aan zo’n 10.000 ton uien. Anno 2018 beslaan de bedrijfsgebouwen van Waterman Onions bijna 3 voetbalvelden en biedt het bedrijf werk aan ca. 80 mensen, in piektijden oplopend tot 120.

Bezoekers van de open dag kregen de unieke kans om een kijkje achter de schermen te nemen in de wereld van de uienverwerking. Personeelsleden verzorgden rondleidingen door het hele bedrijf. Bezoekers “volgden” als het ware de ui op zijn tocht van ontvangstbunkers via lees- en sorteermachines, transportbanden, palletiseermachines en verpakkingsapparaten tot in de container of vrachtauto.

Uiensector op de kaart

Volgens Erik Waterman is de geslaagde open dag niet alleen belangrijk voor Waterman Onions maar ook voor de hele Nederlandse uiensector. “We hebben de mensen niet alleen een kijkje achter onze schermen gegeven maar we hebben ook de hele uiensector op de kaart gezet. We hebben aan een groot publiek verteld welke grote rol Nederland speelt op de internationale uienmarkt. De Nederlandse uiensector stuurt de ui de hele wereld over. Ik mag de ui daarom graag vergelijken met Floortje Dessing, onze nationale wereldreiziger.”

Ook het regionale belang telt mee volgens Waterman: “Op de bedrijvenmarkt stonden veel Flevolandse bedrijven en organisaties die te maken hebben met de uienhandel- en verwerking. En Flevoland is ook de belangrijkste teeltregio voor de ui.”

Het mooiste compliment kreeg Waterman van een bezoeker die zei: “Het is hier net de FruitLogistica in het klein. Als je weet dat dat de grootste groenten- en fruitbeurs ter wereld is, zegt dat genoeg!”