Focus op Africa: JAWA Food

JAWA Food Pieter Jaarsma Afrika

Meer dan 50% van de Nederlandse uien gaat naar Afrika, zo laten de exportcijfers van seizoen 2021/2022 zien. “De vraag naar uien blijft wereldwijd stijgen, Afrika is geen uitzondering. De kansen voor de Hollandse ui en andere food producten zijn dan ook niet onopgemerkt gebleven door mede-eigenaar Pieter Jaarsma van zusteronderneming JAWA Food. Net terug uit Ivoorkust, het ideale moment voor ons om Pieter te spreken over de Afrikaanse markt en het in 2021 opgerichte JAWA Food.

JAWA Food

Ontstaan vanuit de combinatie tussen de jarenlange verkoopervaring en kennis van Pieter Jaarsma en de kwaliteit van uiensorteerder- en verpakker Waterman Onions, was daar in Juni 2021 JAWA Food. Het jonge bedrijf zag zijn marktaandeel in, voornamelijk West-Afrika flink groeien. “Wij kunnen dit jaar zeker trots zijn op onze klanten en leveranciers dat wij in een korte periode onze huidige concurrentiepositie hebben kunnen realiseren.” Aldus Pieter. 

Export uitdagingen 

Volgens Pieter is de vraag naar Nederlandse uien voornamelijk te danken aan de goede prijs-kwaliteit ratio. “Natuurlijk, heeft Nederland zijn positie ook te danken aan de directe connecties met wereldwijde rederijen en havens.” Ondanks dat ook JAWA in dit jaar de uitdaging had om container volumes te kunnen realiseren, geeft Pieter aan dat hij zijn klanten op een continue wekelijkse basis heeft kunnen beleveren. “De continuïteit zal nog voor langere tijd onder druk komen te staan, gelukkig kan onze logistieke afdeling snel schakelen en kunnen wij onze klanten blijven bevoorraden.” Naast uien exporteert JAWA Food verschillende soorten groenten, fruit en FMCG-goederen, om klanten zo compleet mogelijk te kunnen beleveren.  

De waarde van JAWA

Waarom Afrikaanse importeurs kiezen voor JAWA?  “Wij doen er alles aan om persoonlijk in contact te blijven met onze klanten.” Pieter komt dan ook net terug van zijn reis uit Afrika, waar hij zijn klanten in de Ivoorkust heeft bezocht. De wens vanuit JAWA Food is dan ook om op regelmatige basis af te kunnen reizen naar het Afrikaanse continent.