Een Franse Fries

Typisch Hollands. Zo ziet hij er uit. En zo is ook zijn naam. Pieter Jaarsma, aangenaam. Raak je vervolgens met hem aan de praat dan hoor je een Fries met een Frans accent. En dat klopt. Onze nieuwe kracht van de afdeling Verkoop is een geboren en getogen Fransman. Met Hollandse ouders. Vandaar.

“Ik ben opgegroeid in de Bourgogne in een echte handelsfamilie en de appel is dan ook niet ver van de boom gevallen. Als kind al fascineerde handelen mij. Dat in combinatie met mijn voorliefde voor de Hollandse provincie Friesland, waar mijn ouders van origine vandaan komen, zorgden ervoor dat ik op 21-jarige leeftijd Frankrijk inruilde voor een bestaan in Nederland.”

Handelen en pionieren
Na de businessschool afgerond te hebben ging hij aan de slag voor de handelsafdeling van de Franse ambassade in Amsterdam. “Daar leerde ik wat ik echt leuk vind: handelen. En pionieren. Goed opletten en onderzoeken waar wat gebeurt en wat er speelt. Om vervolgens linken te leggen en lange termijn relaties op te bouwen. Het is het mooiste dat er is.”

Dat is ook wat hij bij Waterman gaat doen. Handelen en pionieren in alle overzeese gebieden. Azië, het Midden-Oosten, de Cariben en Zuid- en Midden-Amerika worden de plekken waar Pieter te vinden zal zijn. “Mijn talenkennis komt hier goed bij van pas, net als het feit dat ik snel en goed kan schakelen tussen verschillende culturen. Ik pas me gemakkelijk aan en voel me eigenlijk overal ter wereld wel thuis.”

Boterham met kaas
Gek genoeg voelt hij zich het meest thuis is hij in Friesland. “Ik heb er nooit eerder gewoond, maar wel als kleine jongen al geroepen dat ik een Fries ben. Het is simpelweg een gevoel. Ik houd van de Nederlandse mentaliteit. Open en direct. Daar kunnen de Fransen nog wel wat van leren. En op hun beurt kunnen de Nederlanders misschien leren koken van de Fransen… Een boterham met kaas tussen de middag kan echt niet ;)”